Як вибрати корисну та якісну оливкову олію

Monini Classico оливкова олія №1 в Італії

Як вибрати корисну та якісну оливкову олію.

Оливкова олія – дорогоцінний продукт, унікальні властивості якого відомі людству багато тисячоліть. Оля додає безліч відділків смаку будь-якій страві та зміцнює здоров’я, що зробило його основою середземноморської дієти. Кількість різних пляшок   від різних виробників оливкової олії на полицях магазинів може ввести в оману будь-кого, адже не уся представлена олія є по-перше високої якості, а, по-друге, різни види олії необхідно використовувати для відповідних процесів приготування страв.  Щоб не помилитися при виборі оливкової олії, треба запам’ятати декілька основних характеристик цього продукту. Оливкову олія можна умовно розділити на три основні категорії:

-          Олія першого холодного віджиму – чистий сік оливкових плодів. В залежності від регіону, часу збору врожаю, сорту оливок, ця олія має свої смакові та ароматичні характеристики.

-          Рафінована оливкова олія. Цю олію отримують завдяки рафінації оливкової олії з високим відсотком кислотності. Як результат, отримують продукт, стійкий до високих температур. Ця олія ідеально підходить для смаження, тушкування та страв де не потрібен яскравий смак оливкової олії.

-          Олія другого віджиму та її різні суміші з рафінованою оливковою олією та олією низької якості. Цю олію отримують з оливкових вичавок, які залишаються після виробництва оливкової олії першого віджиму. Ця олія є невисокої якості, її основне застосування – смаження та фритюр. Ця олія не може бути використана у якості заправки для салатів.

 

Олія першої категорії обов’язково має наступні маркування на етикетці : «olio extra vergine di oliva» (італ.), «extra virgin olive oil» (англ.), «aceite de olive virgin extra» (ісп.) – що означає оливкова олія екстра вір джин, тобто олія першого холодного віджиму. Присутність цієї фрази на етикетці може гарантувати, що перед вами справжній чистий сік оливи.  Максимальні смакові та корисні властивості цієї олії проявляються за умови відсутності термічно обробки під час приготування їжі. Якщо продукти для вашої страви потребують термічної обробки у процесі приготування, додавайте олію наприкінці процесу приготування, в майже готову страву.

 

На полицях магазинів ви можете знайти безліч різновидів оливкової олії, з написами на етикетці «olive oil», «pure olive oil», «sansa di oliva», «pomace olive oil». Усе це уміші рафінованої оливкової олії з олією першого віджиму, або суміші олії другого віджиму. Усі ці олії, завдяки своїм властивостях ідеально підходять для смаження, але зовсім не корисні при приготуванні салатів, або інших страв.

Вибираючи «вашу оливкову олію» користуйтеся головним правилом – вибирайте олію тільки перевіреного виробника, а якщо ви обираєте олію вперше, не женіться за дешевизною, якісна оливкова олія не може коштувати дешево.